Tekijät


Sami Nyyssölä
sami.segersvardcomics.net

Olen graafinen suunnittelija ja sarjakuvantekijä Oulusta. Teen sarjakuvia kansainvälisistä asioista ja ihmisten kummallisuudesta.

Valmistuin Lapin yliopistosta ja olen reissannut mielenkiintoisten töiden perässä minkä ehdin. Teimme Anssin Vieruahon kanssa 24 Päivää –teoksen, mikä oli suuri ja antoista projekti. Nyt minulla on työn alla Learn Finnish Without Studying, leikkisä kirja joka käy läpi suomalaista viestintää sanallista kieltä pitemmälle.


Anssi Vieruaho
anssivieruaho(at)gmail.com

Olen eksoottisesta Pietarsaaresta kotoisin oleva sarjakuvatekijä, joka on asunut Oulussa jo toistakymmentä vuotta. Valmistuin keski-iän kynnyksellä medianomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta.

Silloin kun en juo kaljaa, etsin hyviä tarinoita. Joistakin niistä on tullut jopa sarjakuvia. Sami Nyyssölän kanssa teimme 24 Päivää –teoksen, josta on ilmestynyt myös englanninkielinen käännös. Tällä hetkellä suunnittelen seuraavaa sarjakuva-albumiani, joka todennäköisesti valmistuu 2019.


Mikko Jylhä
jylhamikko.net

Sarjakuvantekijä ja animaattori. Opetan päätoimisesti Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla. Aiempi sarjakuvatuotanto pääasiassa omakustanteita, Tärkeimpinä Strong girl – kolme osaa – ja kaksiosainen Elätti. Animaationi ovat olleet lyhyitä lastenelokuvia, viimeisimpänä nukkeanimaatio Uusiokäyttösatu. Teosteni teemoina pyörii kulutuskriittisyys, kehollisuus ja liike sekä tietynlainen pienuuden ja huonouden puolustuspuheenvuoro.


Harri Filppa
filppa.com

Sarjakuvantekijä ja -tutkija, joka pitää kortteeriaan Oulussa. Hän on valmistunut vuonna 2007 taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta Suomen ensimmäisellä sarjakuvitetulla Pro Gradu -työllään, joka on julkaistu nimellä: Tiedettä ja sarjakuvaa – Ruutujen kaupalla. Lisäksi hän on toteuttanut useita sarjakuvakirjoja ja hänen töitään on ilmestynyt useissa lehdissä ja verkkomediassa.

Filpan tuorein kirja Kuolema Meidät Erotti (englannin kielinen laitos: Death DiD Us Part) ilmestyi Pokuton välityksellä joulukuussa 2017. Teos saavutti Sarjakuva-Finlandiaehdokkuuden vuonna 2018.

Seuraavaksi Pokuton kautta ilmestyy tällä hetkellä Filpan työpöydällä syntyvä Kekä Kommeitten Kuolee -sarjakuvateos, jonka käsikirjoittajana on parhaiten muusikkona ja laulaja-lauluntekijänä tunnettu Jukka Takalo.


Tohtori K
acidcinema.net

Tohtori K:n nimi pulpahti ensimmäisen kerran suomalaisen yleisön tietoisuuteen 80-luvun alussa kauhujulkaisu Yöjutun takakanteen painetussa saksalaisen nuorisopsykiatrisen järjestön mainoksessa.

Kyseessä oli itä-saksalaisen Gestald für kinder-tutkimuksen tiedote, jossa haettin osallistujia Pohjoismaista ja erityisesti Pohjois-Suomesta.

Nuorisopsykiatrinen järjestö tarjosi tutkimukseen osallistuneille palkkioksi all inclusive-kesäleirejä ja tavarapalkintoja. Usea suomalainen nuori lähetti vastauksen mainokseen.

Osallistujiksi valikoituivat myös oululaiset teinit Juha Penttinen ja JD Sorvari, jotka pitkällisen kirjeitse tehdyn okkulttis-eugeenisen tutkimuksen jälkeen alkoivat vastaanottamaan Tohtori K:n kirjoittamaa ja piirtämää aineistoa. Tohtorin määräyksestä nuorukaiset julkaisivat sarjakuvastrippejä ja lyhyttä proosaa lyhytelokuviin ja muuhun taiteeseen suuntautuneilla kotisivuillaan (www.acidcinema.net). Tohtori K:n Katvealue-nimeä kantavan strippisarjakuvan julkaisualustana ovat internetin lisäksi toimineet muidenmuassa Vaasan Ylioppilaslehti, Oulun Sarjakuvaseuran Ruutukaava ja runojulkaisu Hallaus.


Avi Heikkinen
aviheikkinen.com
twitter.com/outonaapuri

Olen oululaislähtöinen palkittu sarjakuvantekijä. Pidän tätä nykyä päämajaani Jyväskylässä, jossa toimin myös Keski-Suomen Sarjakuvaseura KESS ry:n toiminnanjohtajana ja sihteerinä. Sarjakuvanovellejani on julkaistu useissa albumeissa ja kansitaidettani Ankkalinnan Pamauksessa.

Scifiä, dekkaria ja buddy cop -elokuvien elementtejä yhdistelevä pitkä esikoisalbumini Valotusaika julkaistiin Pokuton kautta keväällä 2019.

Minuun saat nopeiten yhteyden sähköpostilla aviheikkinen(at)gmail.com tai Twitterin kautta.

Lappi_&_Lappi_nettiin
Lappi & Lappi
http://www.mistatoion.fi
http://terasrautelan-kirjasto.sarjakuvablogit.com

Katariina ja Ilkka Lappi ovat turkulainen aviopari, joka tekee Mistä toi on? ‑strippisarjakuvaa Aamuset-kaupunkimediaan. Biisilainauksilla leikittelevän stripin käsikirjoitukset syntyvät yhteistyössä, piirtäminen on Katariinan heiniä. Sarjakuvan keskuspaikka on fiktiivinen Teräsrautelan kirjasto, jossa useat sarjan päähenkilöistä ovat töissä. Jatkuvajuonisen sarjakuvan hahmojen puheessa (tarkemmin sanottuna jokaisen stripin viimeisessä ruudussa) vilahtelee lainauksia suomalaisista pop-, rock-, rap- ja iskelmälyriikoista.

Lisää Lappien tekemää sarjakuvaa on tarjolla Turun Sarjakuvakerhon antologioissa ja Teräsrautelan kirjasto -blogissa, joissa molemmissa on julkaistu Mistä toi on? -hahmoista kertovia novelleja. Silloin kun Lapit eivät tee sarjakuvia, on Ilkka vapaa toimittaja ja kirjoitustyöläinen, Katariina taas freelancekääntäjä ja ‑muusikko.

riika_pokuto.png
Riika Ruottinen

Piirrän oikuttelevalla viivalla ja autofiktiivisellä otteella elämän asioista. Esikoisalbumini Keskenmenosaappaat käsitteli lapsettomuuden kokemuksia ja sai Simpukan helmi -tunnustuksen vuonna 2011. Tartun mielelläni niihin omituisiin hetkiin, jotka kulkevat arkiharmaan vieressä ja huutavat sieltä korvaan. Tykkään pitää päähänpotkittujen ja ylenkatsottujen puolia, ja harjoittelen hajottamaan häpeää. Olen kiinnostunut ihmisistä, puista, numeroista, hengistä, virheistä ja häiriöistä. Sarjakuva on minulle parhaimmillaan kuin runo, joka joskus pystyy tiivistämään sekuntiin kaiken olennaisen ja ristiriitaisen.

Minuun saat yhteyden sähköpostilla: riika.ruottinen@gmail.com
Ja minua voi seurata Instassa @maailmanriika

Advertisements